| 
  
          Zalecenia 
            w sytuacji zagrożenia ptasią grypą
           Zachęcamy 
            do zapoznania się z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczącymi 
            zachowania się w sytuacji zagrożenia ptasią grypą: 
 
          
            Prosimy o bezwględne 
          przestrzeganie zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej 
          i Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Spożywaj 
              mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej 
              obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70oc. Myj dokładnie 
              (z użyciem detergentu) wszystkie przedmioty, które miały kontakt 
              z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie 
              mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy. Nie dotykaj, 
              bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie 
              chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; dopilnuj, aby nie robiły 
              tego dzieci.  Zadbaj o 
              to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu 
              oraz innych miejsc jego przetrzymywania.  Myj ręce 
              po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; 
              dopilnuj, aby robiły to także dzieci.  Pamiętaj, 
              aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami 
              żywnościowymi.  Przestrzegaj 
              zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu 
              i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, 
              pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich. 
 
 
    
   
       |