:: Aktualności


Zalecenia w sytuacji zagrożenia ptasią grypą

Zachęcamy do zapoznania się z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczącymi zachowania się w sytuacji zagrożenia ptasią grypą:

  • Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70oc.
  • Myj dokładnie (z użyciem detergentu) wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy.
  • Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci.
  • Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania.
  • Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci.
  • Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
  • Przestrzegaj zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
Prosimy o bezwględne przestrzeganie zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.